Tihle obři v roce 2019 míří na burzu. Zabodují zase Češi?


Přidáno 28. 1. 2019 | Napsal Invester



Zakladatelé startupů a jejich investoři odvádějí stále lepší práci. Rok od roku přibývá společností, které překračují svoji úzkou vlastnickou strukturu, a úspěšně prodávají svoje akcie veřejnosti. Vloni burzu nakopl i český Avast, a letošek může být rekordní. Například americký Uber podle největších optimistů získá částku, která vysoce přesáhne český státní rozpočet.

Začínající firma potřebuje startovací kapitál, který může získat od investora, třeba přes naši platformu. Pokud má geniální plán a vynikající lidi, časem pravděpodobně pronikne mezi elitu a stane se takzvaným “jednorožcem” - miliardovým byznysem, o který má zájem leckdo. Potom připadá v úvahu vstup na burzu, kde úspěšná společnost nabídne své akcie veřejnosti. Zakladatelé projektu a jeho původní investoři mohou nadále držet většinu, ale přitom získávat další kapitál od minoritních podílníků.

Dobrodružství ve stylu Spotify a burzovní tradice

V nedávno skončeném roce 2018 se veřejnosti otevřelo několik gigantů. Na newyorskou burzu přišly například společnosti, které svým klientům digitálně zprostředkovávají hudbu: Švédská Spotify a čínská Tencent Music Entertainment. Tyto společnosti jsou přitom majetkově propojené - navzájem vlastní svoje minoritní podíly.

Zástupce evropského kontinentu šel zvláštní cestou. Veřejnosti napřímo nabídl svoje stávající podíly (jde o takzvané DPO neboli Direct Public Offering), takže sice nemusel platit žádnou provizi zprostředkovatelům, ale samotná společnost vlastně nic nevydělala (podrobnosti rozepisuje například ekonom Leonardo Siligato nebo web.cnet.com). 

Čínský reprezentant Tencent Music Entertainment šel tradiční cestou. Veřejnosti nabídl nové podíly a jako prostředníka využil investiční banky (jde o takzvané IPO - Initial Public Offering). Podle agentury Bloomberg tak obratem získal 1,1 miliardy amerických dolarů (asi 25 miliard Kč). 

Češi otřásli Londýnem, rekord zažilo Tokyo

Přece jenom ještě zavzpomínejme na loňský rok. Na londýnskou burzu totiž vstoupila pražská společnost Avast, která vyvíjí stejnojmenný antivirový program. Podle deníku Financial Times první veřejnou emisí svých akcií získala 147,4 milionu britských liber (v přepočtu zhruba 4,2 miliardy Kč), což znamenalo výjimečnou událost i na poměry anglické metropole.

Navštivme taky Asii. V prosinci vstoupila na tokijskou burzu japonská skupina SoftBank Group, která je spolumajitelkou internetového obchodu Alibaba nebo mobilní aplikace Uber. A podle agentury Bloomberg získala 23,5 miliard $ (asi 530 miliard Kč, tato částka by stačila na celoroční výplatu českých důchodů). Na tokijské burze šlo o rekord, tedy prozatím.

Letos burzy čekají na kontroverzní mobilní aplikace

Loňský rok byl poměrně dobrý. Podle mezivýpočtů serveru Business Insider burzovní nováčci vydělali o desítky až stovky procent více, než jejich předchůdci v předešlých letech. Přední komentátoři se ovšem většinou optimisticky shodují, že rok 2019 může být ještě lepší. 

Časopis Fortune a deník Wall Street Journal mezi burzovními nadějemi jmenují hlavně svoje americké krajany. Žebříčkům vévodí společnost Uber, která podle svých kritiků nekale konkuruje tradičním taxi-službám. Ale spekuluje se, že její podíly mohou dohromady vynést 120 miliard $ (asi 2,7 bilionu Kč - skoro dvojnásobek ročního českého státního rozpočtu, který letos počítá s příjmy i výdaji kolem 1,5 bilionu Kč).

Spolujízdu pomocí mobilní aplikace zprostředkovává taky další potenciální burzovní nováček: společnost Lyft. V seznamu očekávaných premiér potom figurují Palantir (big data), Slack (kanadský komunikační nástroj), Postmates (doručovatel jídla) a Zoom (software pro videokonference). Méně pravděpodobné, ale taktéž diskutované jsou veřejné rozprodeje společností Airbnb (další kontroverzní mobilní aplikace, tentokrát pro ubytování), Didi Chuxing Technology (čínská verze služeb Uber a Lyft) a Pinterest (sociální síť pro sdílení obrázků).

České firmy v letošních žebříčcích největších burzovních nadějí chybějí, ačkoli pražský Avast ukázal, že možnosti jsou obrovské. A kdo ví, třeba zanedlouho vyskočí mezi elitu firma, kterou coby startup založíte nebo investičně podpoříte zrovna vy.