Nejlepší české startupy rostou o tisíce % ročně, světoví lídři jsou ještě rychlejší


Přidáno 8. 3. 2019 | Napsal Invester



Žijeme v čase trojrozměrného tisku a online inovativních aplikací. Právě tyto produkty a služby jsou totiž doménou nejdynamičtěji se rozvíjejích českých firem, ačkoli najdeme i jiné oblasti, které svědčí byznysu. Společnost Prusa Research zajištující 3D tisk, vyhledávač letenek Kiwi.com a mnoho dalších tuzemských startupů jde příkladem celé střední Evropě. Avšak v celosvětovém srovnání stále ještě mají co dohánět.

V populárním ekonomickém názvosloví poměrně nedávno, zhruba na konci minulého století, přibyl nový termín: startup. Jde o mladou firmu, která od začátku svojí existence prudce roste - míří nahoru jako pomyslná raketa. Globální auditorská a poradenská společnost Deloitte pravidelně vyhlašuje nejdynamičtější technologické projekty ve středovýchodní Evropě, přesněji v prostoru mezi Německem a Ruskem. Naposledy srovnala, o kolik procent vzrostly firemní obraty v letech 2014 až 2017. A výsledky vyznívají pro Českou republiku lichotivě.

Tuzemské firmy školí střední Evropu

V následujícím žebříčku vyjmenujeme názvy startupů, které pronikly do elitní desítky (v závorkách uvedeme jejich specializace a země původu) a vyčíslíme, o kolik obratově vyrostly za výše zmíněný časový interval, tedy poslední 3 roky. 

  1. Prusa Research s.r.o. (3D tiskárny, ČR): 17 118 %
  2. Kiwi.com (srovnávač a prodejce nejen letenek, ČR): 14 377 %
  3. 3Q Software (software, Chorvatsko): 3 894 %
  4. sli.do s.r.o. (komunikační nástroj, díky kterému mohou například posluchači na přednášce nebo konferenci posílat přednášejícímu dotazy, Slovensko): 2 971 %
  5. Pilulka Distribuce s.r.o. (online lékárna, ČR): 1 681 %
  6. Brolis Semiconductors, UAB (laser, paprsky a senzory pro bezpečnost nebo vědu, Litva): 1 534 %
  7. TenderHut S.A. (outsourcing v oblasti IT, pomoc při čerpání evropských fondů, podpora startupů, aplikace pro vnitrofiremní komunikaci, Polsko) 1 496 %
  8. Proficio Marketing s.r.o. (digitální marketing, ČR): 1 228 %
  9. Salelifter Sp. z o.o. (databáze pro on-line marketing, Polsko): 1 074 %
  10. Ars Futura d.o.o. (digitální design, Chorvatsko): 914 %

Příběhy Josefa Průši a Olivera Dlouhého

Ve středoevropském žebříčku vede pražská společnost Prusa Research, jejíž prvopočátky sahají do roku 2009. Josef Průša tehdy zanechal studia na vysoké škole, aby začal vyrábět vlastní 3D tiskárny - tedy přístroje, které tisknou trojrozměrné předměty. Rozjezdové finance získal v rodině, od otce totiž dostal půjčku ve výši 200 000 Kč. Pracuje na principu open source, svoje konstrukční plány dává volně k dispozici globální veřejnosti. Přesto, anebo právě proto rychle expandoval do celého světa, přičemž silné odbytiště našel například v USA. Nyní má dva společníky - svého mladšího bratra Michala Průšu a jmenovce Ondřeje Průšu. A hovoří o ročním obratu v řádu miliard Kč. 

Další omračující úspěch září na stříbrné příčce. Tentokrát hlavní roli obsadil Oliver Dlouhý, mladší bratr oblíbených českých herců Vladimíra a Michala. Prorazit zkoušel všelijak, třeba prodejem borůvek u rakouských hranic. V roce 2011 vymyslel cenový srovnávač letenek, který kombinuje spoje různých aerolinek. Od investora Jiřího Hlavenky dostal startovací kapitál, a postupně vznikla brněnská společnost Kiwi.com. Dneska nejenom srovnává, ale taky prodává letenky a lístky na další dopravní prostředky. Kiwi.com vykazuje roční obrat v řádu desítek miliard Kč a ačkoli nyní patří několika společníkům, nejlepší obchod zřejmě udělal hned první investor: Jiří Hlavenka do projektu vložil 450 tisíc Kč, díky čemuž vlastní zhruba pětinový podíl, za který může dostat řádově desítky milionů Kč.

V globálním měřítku bodují dopravní systémy

Žebříčky nejrychleji rostoucích startupů vznikají taky jinde, nejen ve společnosti Deloitte. Různé instituce srovnávají nadějné projekty v odlišných časových intervalech a regionech, a přitom kladou na účastníky specifické podmínky - například určitý minimální obrat. Spíše než přesná pravidla a pořadí jsou však zajímavé trendy. 

Například deník Financial Times došel k závěru, že v Evropě nejrychleji roste britská značka Deliveroo, vlastněná společností Roofoods Ltd. Za sledované období (roky 2013 až 2016) obratově vzrostla o 107 117 %. Jinými slovy, na konci tohoto intervalu byla více než tisíckrát větší, než na začátku! A mezitím pomohla nasytit mnoho lidí, protože její aplikace zprostředkovává objednávku a dopravu jídla v řadě zemí. 

Přeskočme z Evropy na opačnou stranu Atlantiku, a také tam najdeme na špici sofistikovaný logistický systém. Americký týdeník Inc. spočítal, že v USA nejrychleji roste společnost SwanLeap, která pomáhá řídit dopravu pomocí umělé inteligence. Ve sledovaném období (2014 až 2017) obratově vzrostla o 75 661 %.