Diskriminace, nebo srážka s realitou? 89 % českých startupů zakládají muži


Přidáno 28. 1. 2019 | Napsal Invester



Budoucí kapitáni naší ekonomiky dneska zakládají nové firmy, postavené na geniálních nápadech a cílevědomosti. Velkou většinu těchto tahounů přitom najdeme v poměrně úzkém segmentu společnosti: Zdaleka nejčastěji jde o vysokoškoláky mužského pohlaví. Existují však taky výjimky - některé úspěšné společnosti byly založeny ženami.

Ve veřejném prostoru často zaznívá postesk, že dámy dosahují podstatně nižších finančních příjmů než pánové. Podle Eurostatu mají zaměstnankyně v Evropské unii průměrně zhruba o 16 % nižší hrubé hodinové mzdy než zaměstnanci. Speciálně v České republice tento rozdíl představuje přibližně 22 %, opět v neprospěch žen.

Takové rozdíly v některých případech mohou být zaviněny odsouzeníhodnou diskriminací - pokud muži brání ve vzdělávání nebo kariérním postupu kolegyním, které mají lepší předpoklady pro vysoké a lépe honorované pozice.

Ovšem prostudujme ekonomické statistiky podrobněji, a najdeme jiný potenciální důvod platové nerovnosti: Muži mnohem častěji zakládají nové firmy, tedy startupy, které v ideálních případech vyrůstají ve špičkové podniky. A zakladatelé, společně s prvními investory takových projektů, logicky profitují na svém podnikatelském úspěchu daleko více, než sebelepší zaměstnankyně a zaměstnanci, kteří neriskovali, že promarní svůj čas nebo kapitál.

Typický vizionář je vzdělaný chlap

Pod záštitou Evropské komise funguje “EU Startup Monitor”, který mapuje začínající progresivní byznys ve členských státech Unie. Loňská shrnující statistika říká o průměrném zakladateli starupu toto: Jde o muže (v 82,8 % případů), starého 35 až 41 let, který má vysokoškolský titul (84,8 %) a svoje služby nabízí firmám (B2B byznys je zastoupen ze 71,7 %), především v oblasti informačních technologií (ze 37,6 % jde o software). Obrat tvoří hlavně ve svojí vlasti, potažmo v dalších státech Unie. Obyčejně pracuje týmově, protože na jeden startup připadá průměrně 2,7 zakladatelů.

Tolik souhrnná data za celou Evropskou unii. A když vezmeme zvláště Českou republiku, dostaneme v podstatě podobný obrázek. Mezi tuzemskými zakladateli startupů je 88,9 % mužů a 77,8 % vysokoškoláků (s titulem Mgr. 57,41 %). Obrat tvoří hlavně v tuzemsku (58,5 %), dalších státech Evropské unie (21,3 %) a Severní Americe (10,1 %). Oproti ostatním členským státům Unie máme největší zastoupení startupů, které dělají hlavně mobilní a webové aplikace: 9,6 % oproti celounijním 3,6 %.

Vinted a další pozitivní výjimky

Nový a úspěšný byznys lze ovšem rozjet takřka v každém věku. Inspiraci nabídl například japonský profesor ekonomie Taikichiro Mori, který založil svoji realitní firmu teprve v 55 letech. Jak šel čas, jeho projekty a taky obchody rostly. A konečně v požehnaném věku 87 let se stal nejbohatším člověkem na Zemi, tedy aspoň podle časopisu Forbes (psal se rok 1991).

Zabodovat mohou samozřejmě taky ženy, jmenujme některé příklady z poslední doby. Vždycky uvedeme jméno zakladatelky, geografické sídlo, rok založení, jméno společnosti a její hlavní nabídku. Každý z těchto projektů už získal od investorů řádově miliony eur (desítky milionů až miliardy Kč): 

  • Milda Mitkute, Litva, 2008, Vinted: on-line tržiště pro oblečení
  • Hannah Dawson, Spojené království, 2014, Futrli: finanční platforma pro reportování a předpovědi
  • Sofie Quidenus-Wahlforss, Německo, 2015, Omni:us: umělá inteligence pro pojišťovny
  • Anita Finnegan, Irsko, 2015, Nova Leah: kybernetická bezpečnost sofistikovaných zdravotnických prostředků
  • Stefanie Fluckiger-Mangual, Švýcarsko, 2017, Tolremo: boj proti rakovině

Přednáška Mildy Mitkute (on-line tržiště)

Prezentace Sofie Quidenus-Wahlforss (umělá inteligence)

Prezentace Anity Finnegan (kybernetická bezpečnost)